Nie je káva ako káva!
Často sa hovorí, že to, čo vidíte denne v televízii každých desať minút v reklamnom spote nie je dobrá voľba. To isté platí o instantnej káve. Nevonia to dobre a nechutí to dobre, tak potom prečo ju väčšina z nás pije? Hlavným dôvodom je, že jej príprava je naozaj rýchla. Stačí nasypať dve lyžičky prášku, zaliať horúcou vodou a je to. Lenže vedeli ste, že nie ste prvý, kto ju zalieva? Instantná káva sa totiž už od roku 1901 pripravuje tak, že po rozomletí kávových zŕn sa zaleje horúcou vodou a následne pôsobením chladu táto už zaliata káva kryštalizuje. Potom sa odparí a jediné čo zostane sú zlaté kryštáliky kávy, ktorú do seba každé ráno lejeme. Zároveň nejde len o proces ale aj o kvalitu kávy. Do tejto typickej instantnej sa väčšinou používa tá menej kvalitná odroda – Robusta. A ktovie čo všetko sa pri tomto procese používa, aj napriek tomu, že výrobcovia vylučujú používanie chemikálii.
Čo je pravda na tom, že káva je rakovinotvorná?
Káva má veľa zdraviu prospešných vlastností ako napríklad množstvo antioxidantov a živín, lenže zas je potreba rozlišovať. Instantná káva obsahuje napríklad dvakrát viac škodlivej látky – akrylamídu, ktorá vzniká pri jej pražení. Túto látku bežne nájdeme v niektorých jedlách a hlavne v tabaku. Okrem toho, že je akrylamíd rakovinotvorný, takisto škodí aj nervovému systému. Aj vďaka tomu milovníci kávy na celom svete dávno zavrhli tú instantnú.
Kvalitný automatický kávovar napríklad značky DeLonghi pritom kúpite už od 100 eur. Brazílsku zrnkovú kávu Yellow Bourbon 1000g za približne 28 eur. Neoplatí sa snáď takáto investícia pre zdravšiu variantu pitia kávy? Zároveň si tým do kuchyne vnesiete istý kúsok pohodlia a luxusu. Už nebudete mať potrebu vysedávať každý deň v kaviarni, keď si to isté budete schopní pripraviť v pohodlí domova jednoduchým stlačením tlačidla.